[...] że interwały w ogóle są świetne, a trening o stałej intensywności się nie nadaje". Sam mogłem mieć udział w tworzeniu tego wrażenia, jednak od wielu lat publikuję również badania, w których przewaga interwałów wcale nie jest oczywista, a często silnie naciągana przez warunki eksperymentu. Najlepszy trening - ale dla kogo? Na początku chciałbym [...]
[...] krwi może powodować późne konsekwencje, cukrzyca jest niezmiernie podstępną chorobą i nie należy jej lekceważyć. Podsumowanie kwestii magnezu: tak czy nie? Biorąc pod uwagę badania opublikowane w ostatnich kilku latach, suplementacja magnezem jest dla większości ludzi niezbędna, nie tylko dla utrzymania sprawności fizycznej, ale też dla [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
[...] w większości, a jedynie niewielka dawka musi być pokryta przez naszą dietę. Pomimo iż działanie glutaminy nie zostało jeszcze do końca poznane, prowadzone są nad nią liczne badania. Tym, co można powiedzieć na pewno to to, że glutamina jest świetnym produktem na pobudzenie procesów metabolizmu i przemiany materii. Co więcej, według ostatnich [...]
[...] Włączenie białek serwatkowych do diety może korzystnie wpłynąć na profil lipidowy krwi, dzięki czemu poprawiają się znacznie wskaźniki ryzyka chorób układu krążenia. W badaniach naukowych z udziałem ochotników z dyslipidemią zaobserwowano, iż konsumpcja protein serwatkowych pomaga obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i [...]
[...] serwatkowego w normalnych okolicznościach jest historią po 3-4 h, a kazeinowego po 6-8 h (oczywiście zależy to od parametrów osoby i ilości białka w porcji). Referencje, badania, literatura: Ronald J Maughan Hydration, morbidity, and mortality in vulnerable populations https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/70/suppl_2/S152/1811927 [...]
[...] pchnięciu kulą, sprincie (biegu na 100 m i 200 m), maratonie czy pływaniu nie jest znacząco poprawiana, a w niektórych przypadkach obserwuje się regresję wyników (nacisk na badania antydopingowe, pojawiły się nowe metody wykrywania farmakologii). Wskutek treningu możesz sprawić, że jamnik będzie szybciej biegał, ale nie zrobisz z niego charta. [...]
Nadmierna konsumpcja pokarmów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi, otyłości oraz szeregu chorób z tym związanych. Wiele osób ma trudności w kontrolowaniu apetytu i unikaniu objadania się. Jak można temu zaradzić? Czy istnieją skuteczne strategie, które pomogą Ci przestać się przejadać? Podsumowanie Przejadanie się to [...]
Spędzasz masę czasu na siłowni, katując nogi coraz to większym ciężarem oraz pod każdym możliwym kątem, jednak wciąż nie widzisz efektów? Nie przejmuj się, nie jesteś sam. Nogi to największa grupa mięśniowa w naszym ciele, przez co wizualny efekt zwiększenia masy mięśniowej w tej partii wymaga naprawdę sporej ilości pracy i czasu. Regeneracja [...]
[...] jest obowiązkowa. Jej nazwa pochodzi od słów włoskich “pellis” i “aegra”, co w wolnym tłumaczeniu oznaczać będzie “chora skóra”. Pierwsze badania nad niedoborami witaminy PP i związaną z tym pelagrą były wykonywane już w XVIII wieku. W Polsce pelagra nazywana była “rumieniem lombardzkim”. Choroba [...]
[...] przez 22 dni (15% białka (2,4 g / kg), 35% tłuszczów i 50% węglowodanów). Uczestnicy przebywali w szpitalu i byli objęci 24-godzinnym nadzorem przez cały czas trwania badania. Wszystkim uczestnikom mierzono wydatek energetyczny w spoczynku i podczas zwykłych czynności (siedzenia, stania i powolnego chodzenia) mierzonych za pomocą [...]
[...] uwarunkowań, ale przysiady nie do końca mi pasowały. Tak więc wykonywałem najpierw prostowania nóg siedząc, a później wyciskania nogami i hack-przysiady”. Niektóre badania sugerują, iż o ile przysiad jest niekwestionowanym liderem, jeśli chodzi o zmuszanie do pracy mięśni: obszernego bocznego oraz obszernego przyśrodkowego, okazał się [...]
W dzisiejszych czasach plagą społeczeństwa jest nadwaga i otyłość, jednak są też osoby z drugiego końca skali. Ni mniejszy artykuł kierujemy do osób z niedowagą i chudych, a w nim dostarczymy Wam kilka porad na temat, jak poprawić estetykę sylwetki i nabrać trochę mięśni. Drobne zmiany skutkują! Połączenie treningu, jak i diety, z dodatnim [...]
[...] Dla porównania skład produktu „Oats and whey” z ALLNUTRITION: „płatki owsiane, koncentrat białek serwatkowych WPC 80% , naturalne aromaty, substancja słodząca: sukraloza. W badaniach naukowych spożycie owsa: obniżyło stężenie insuliny na czczo obniżyło stężenie glukozy na czczo powodowało, iż pole powierzchni pod krzywą dla glukozy było mniejsze [...]
[...] impact of food products Osteoporos Int. 2013; 24(1): 139–150. Published online 2012 Jun 16. doi: 10.1007/s00198-012-1998-6 Uwaga Pamiętać jednak należy, że nie wszystkie badania naukowe potwierdzają korzyści związane z większym spożyciem nabiału. Liczne opracowania sugerują, iż mleko i produkty mleczne mają potencjał diabetogenny (nadmierny [...]
[...] Wanad (V): wanad ma istotny wpływ na metabolizm glukozy. Nowe organiczne związki wanadu o większej sile działania i mniejszej toksyczności są aktualnie poddawane ocenie w badaniach klinicznych jako możliwa opcja terapeutyczna w cukrzycy. Wanad wpływa na metabolizm lipidów i węglowodanów oraz na aktywność fosfotransferaz i oksydaz [...]
[...] działań mających na celu pozbycia się tkanki tłuszczowej, nie planujesz odstawić alkoholu czy papierosów, nadużywasz leki to chociaż od czasu do czasu wykonuj elementarne badania krwi i moczu, a najlepiej także USG narządów wewnętrznych (nerek, wątroby), w tym badania serca statyczne i wysiłkowe. Podsumowanie Podsumowując temat, z [...]
W pierwszej części tekstu skomentowałem nowe badania dotyczące wpływu pory spożywania i składu posiłków dla osób o normalnej glikemii oraz u tych, mających problemy z poziomem glukozy na czczo czy insulinoopornością. Po treningu siłowym - ma to uzasadnienie, jeśli celem nadrzędnym jest redukcja tkanki tłuszczowej. Jeśli priorytet to masa, siła [...]
[...] u sportowców i osób w wieku 50-70 lat. Alkohol i diuretyki znacząco nasilają utratę cynku z moczem, a te środki są powszechnie nadużywane przez kulturystów. Referencje, badania: Prasad AS, Abbasi AA, Rabbani P, DuMouchelle E. “Effect of zinc supplementation on serum testosterone level in adult male sickle cell anemia [...]
Jeszcze kilka lat wstecz o dietach wegańskich w sporcie było całkiem cicho. Oczywiście nie są one żadną nowością. Praktykuje się je praktycznie od zarania istnienia ludzkości. To jednak ostatnie wynalazki technologiczne, a zwłaszcza pojawienie się mediów społecznościowych, a co za tym idzie łatwość dostępu do informacji, spowodowała dosłownie [...]